I flera år har jag haft en hög trasiga kläder som jag helt enkelt inte orkat ta tag i. Men så det senaste halvåret har jag i lite olika sammanhang stött på begreppet “visible mending”, vilket inspirerade mig så till den grad att jag till slut var tvungen att ta fram högen och börja experimentera. Och det var verkligen roligt!

“Visible mending” betyder helt enkelt att man låter lagningarna synas, vilket gör att prestationsångesten sänks och kreativiteten ökar. Troligtvis var det det som gjorde att jag äntligen kom över tröskeln och tog tag i min hög. Det gör liksom inget om det inte blir perfekt, det operfekta är snarare en del av grejen i visible mending. Så plocka fram nål och tråd och låt skaparlusten ta över vetja!

Här visar jag tre olika typer av visible mending som kanske kan fungera som inspiration:

1. Laga ett stickat plagg

Du behöver: Stoppnål, ullgarn och något att sträcka ut plagget med (t ex en broderiram)

Den här lagningen är exakt den man brukar använda när man stoppar strumpor. Den är enkel att göra och effektfull som visible mending, men man bör tänka på att den inte blir stretchig på samma sätt som resten av plagget. På den här koftan spelar det ingen roll, men det kan vara bra att ha i åtanke om man ska laga ett tight plagg eller så.

Jag började med att sy en stödram runt hålet, med ett par centimeters mariginal. Det är viktigt att se till att alla stygn har ett motsvarande stygn mittemot. Det är ganska enkelt eftersom man kan sy i de stickade maskorna.

Sedan spänner man trådar parallellt över stödramen. Här är det bra om man kan spänna ut plagget medan man jobbar. Om man har ett litet hål kan man använda en “stoppsvamp”, en boll eller en flaska. Det här hålet var dock såpass stort att det fungerade bättre med en broderiram som jag hittade på loppis.

Nästa steg är helt enkelt att göra samma sak, men från andra hållet. Då “väver” man liksom med nålen över och under de trådar man spände fast i det första steget. Man går alltså under varannan tråd och över varannan. Under nästa varv blir det tvärtom- alltså över den tråd man tidigare gått under och under den man tidigare gått över.

Sen är det bara att dra ner trådarna på baksidan och fästa!

2. Laga i tunt, vävt tyg

Du behöver: Stor synål, bomullsgarn och en tygbit som är av lite mjukare kvalitet än själva plagget.

Den här typen av lagning är nog det som de flesta förknippar med begreppet visible mending. Det är egentligen en sk underlagning, som man fäster med enkla förstygn.

Jag började med att klippa ut en bit lakanstyg som var ganska mycket större än själva hålet. Det behövs eftersom den här typen av hål oftast uppstår genom att tyget nötts ned och blivit skört. Om man då sätter en tygbit enbart över hålet kommer snart tyget utanför hålet att gå sönder.

Sedan vände jag plagget ut och in och fäste lakanstyget på insidan. Egentligen är det bättre att tråckla fast tygbiten, alternativt att limma försiktigt med textillim. Jag var dock lat och satte bara fast det med knappnålar, det fungerade men är inte att rekommendera… =)

Sedan vände jag tillbaka plagget och sydde förstygn  över hela lappen. Jag hade ju ränder i tyget att hålla mig efter, men har man inte det kan det vara klokt att rita upp det med en tvättbar penna. Men man kan så klart också låta kreativiteten flöda och sy i spiraler, cirklar eller olika andra mönster. 

Sedan är det bara att dra ned tråden på baksidan och fästa i stygnen. Klart!

3. Laga små, runda hål

Du behöver: Stor synål, tunt bomullsgarn (jag använde två trådar från ett broderigarn) och något att sträcka ut tyget med (tex en stoppsvamp)

Inspiration till den här lagningstekniken hittade jag i boken “Lappat och lagat” av Kerstin Neumuller (vilken jag verkligen kan rekommendera!). Den är perfekt för sådana små, runda hål som ofta orsakas av pälsängrar, dvs små skalbaggar som tyvärr i allra högsta grad lever och frodas i vårt hus.

Först sydde jag ett varv med små, täta langettstygn. Tråden ska alltså gå under nålen när man drar ut den.

Nästa varv sydde jag sedan i de stygn jag skapade under första varvet. Jag behövde sy tre varv innan jag fyllt ut hela hålet. Sedan är det bara att dra ned tråden och fästa försiktigt på baksidan. Pressa med ett strykjärn efteråt så blir det platt och fint. Eftersom jag valde en svart tråd till ett svart plagg blev det bara en svagt synlig lagning, alldeles lagom tycker jag- dock omöjlig att fånga på bild! Vill man ha en mer synlig lagning kan man såklart välja en kontrasterande färg, kanske släppa loss kreativiteten totalt och brodera blommor och andra figurer?

Hoppas du känner att du nu fått lite inspiration för att sätta igång och laga dina kläder. Med visisble mending-tänk är det verkligen inte svårt, snarare lekfullt och meditativt!