Det här inlägget innehåller reklam för egen verksamhet.

Är du frustrerad över att vi misshandlar planeten på det här sättet? Och för att din omgivning inte verkar vilja göra nåt alls för att åstadkomma en förändring? Du är inte ensam…

För fyra år sen bestämde jag mig för att göra nåt åt det här genom att dra igång ett omställningsprojekt här i Drömme, på den plats där jag bor. Jag hade en vision om att vi som bor här skulle kunna gå samman och axla ett ledarskap i den här omställningen. Kanske bygga en gemensam solkraftspark, elbilpool, andelsjordbruk, starta sociala företag… Jag hade helt enkelt en massa väldigt bra idéer. 

Man kan inte dela en vision

Problemet var ju bara det att mina grannar inte blev hälften så inspirerade av min vision som jag själv. De kom förvisso snällt på mötet jag bjöd in till, men det stannade liksom där, engagemanget tog ingen fart. Men så i mars förra året så bytte jag taktik. Då bestämde jag mig för att istället bjuda in mina grannar till en studiecirkel. Jag förklarade att syftet med studiecirkeln var att vi i Drömme tillsammans skulle kunna utforska på vilket sätt just vår plats kan bidra till en mer hållbar framtid. Då var det plötsligt nio stycken som ville vara med och när studiecirkeln var slut bildade vi inte mindre än tre grupper som nu vill fortsätta att hålla de här frågorna på tre olika sätt. Och det inspirerade ännu fler bybor att haka på arbetet även efter det att studiecirkeln tagit slut!

Nånstans längs vägen insåg jag att man inte kan bjuda in folk att dela ens egen vision. Nyckeln till att få Drömmeborna med på tåget var ju inte att jag satt på så många bra idéer. Nä, de ville ju vara med först när de kände att de var inbjudna att medskapa utifrån sina egna behov, intressen och förutsättningar! Detta möjliggjordes genom studiecirkeln Framtidens by.

Välkommen att testa

Jag har nu bestämt mig för att sätta ihop det materialet jag använde till en webkurs, så att den som vill kan få tillgång till det och ha möjlighet att göra motsvarande i det sammanhang som de ingår i. Bra va?! Ditt sammanhang kanske är som för mig en by på landsbygden, eller snarare ett villakvarter i stan? Eller en bostadsrättsförening, ett föräldrakooperativ, eller en församling? Du bestämmer och ju fler olika varianter desto bättre tänker jag! 

Men innan jag nu springer iväg och producerar en färdig webkurs skulle jag vilja bjuda in en liten testgrupp som har lust att testa och utvärdera materialet tillsammans med mig. Den här testgruppen kommer att få tillgång till mer material och mer stöd under processen än vad jag kommer att kunna ge senare, samt till ett betydligt lägre pris än vad de färdiga kurserna kommer att kosta.

Är du intresserad? Tveka inte att kontakta mig- maria@byaliv.se, så får du mer information!