Det här inlägget innehåller reklam för ByAkademin EF.

Sommarkursen

Sommaren 2016 deltog jag i en sommarkurs som kom att förändra mitt liv. Det må låta klyschigt och dramatiskt, men så var det faktiskt. För kursen handlade om hur man kan bygga ett hållbart samhälle genom att återskapa den gamla sortens bykulturer och placera in dem i nya, moderna sammanhang- genom det som kallas Bredbandsbullerbyar.

Det var så annorlunda mot allt jag hade upplevt inom miljörörelsen tidigare. För det handlade plötsligt inte om problemen, utan om möjligheterna. Om vår lust och längtan efter att bygga en bättre värld. Och jag som åkt dit med en förväntan om att få svar, kom därifrån helt uppfylld av nyfikenhet kring alla obesvarade nya frågor jag upptäckt och allt som nu behövde utforskas. Det gav hopp och framtidstro. Och nya kompisar. För det var där jag för första gången träffade det övriga gänget i det vi numera kallar ByAkademin!

Mycket har hänt

Det har nu gått fyra år sen dess och mycket har hänt. Vi har bildat ett företag, vars främsta syfte är att generera tillit. Utbildningen Framtidens by har tagit form och getts under tre läsår. Nikolas och Ingrid har gett ut en bok om Naturens rättigheter och påbörjat samarbetet kring ett ekopedagogiskt centrum i Järna. David har förverkligat sin längtan efter att bli småbrukare och även axlat rollen som ordförande i Omställningsnätverket. Thorsten har varit med och byggt upp en typ av Bredbandsbullerby (fast helt utan uppkoppling…) på en fäbod i Jämtland och jag har fått igång ett lokalt engagemang här där jag bor, med hjälp av Framtidens by i studiecirkelform. Och Sollefteå kommuns bostadsbolag Solatum har genom ett Leader-projekt kunnat anställa arktitekten Petra Henriksson som projektledare för arbetet med en Bredbandsbullerby i Sollefteå.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_5040-2.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_6047.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_5679.jpg

En mycket starkare upplaga

I sommar finns möjligheten för dig att delta i en liknande kurs som den jag gick 2016. Men i en väldigt mycket starkare upplaga skulle jag säga. För nu står Nikolas, Ingrid, David, Thorsten, Petra och jag redo att dela med oss av allt det vi lärt oss under de här åren. Och vi är ju fortfarande lika nyfikna på att fortsätta utforska de här frågorna, så vi ser väldigt mycket fram emot att få fortsätta lära genom att få ta del av dina tankar, din längtan och dina erfarenheter!

Utifrån all den osäkerhet som präglat den här våren har vi inte riktigt varit säkra på att det här skulle kunna genomföras, men med lite corona-anpassning törs vi nu säga att det kommer att bli av. Och det är helt ärligt ett unikt erbjudande, för det enda du behöver betala för är mat och boende. Allt innehåll i kursen finansieras nämligen av Solatums Leader-projekt!

Välkommen till Ramsele

Kursen ges med utgångspunkt i natursköna Ramsele, Sollefteå kommun, under den första veckan i augusti. Vi ser det lite som en blandning av sommarkurs, semester och en möjlighet att få testa byalivet i praktiken- en Bymester helt enkelt. Det blir en vecka av gemenskap, äventyr, intressanta studiebesök, bad, avslappning och gemensamt utforskande av hur vi kan möta globala utmaningar och förverkliga en hållbar framtid i alla aspekter. Inte minst kommer vi att få möjlighet att samla ihop intrycken av vårens krissituation och fundera på hur vi kan göra nåt bra av den erfarenheten. Hur ställer vi om- inte tillbaka efter corona?

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lekandebyn20.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lekandebyn26.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lekandebyn18.jpg

Det finns bara ett litet antal platser kvar nu, så om du är intresserad av att bymestra med oss- skynda dig att ta del av resten av informationen här.

Hoppas vi ses!