Tycker du om att äta rucola i salladen? I så fall kan du prova att ersätta den med de välgörande maskrosblad som nu poppar upp överallt.

Rucola innehåller mycket mineraler och vitaminer, men i jämförelse med maskrosen står den sig slätt. Maskrosen kan nämligen med hjälp av sin pålrot plocka upp mineraler djupt ur jorden. Bladen innehåller också gott om C-vitamin och fungerar stimulerande för matsmältningen. Och det är helt gratis! Det du ska tänka på är att ta de späda bladen innan de blir för grova och beska.

Här kommer ett litet tips på hur man kan använda maskrosblad om man tycker att det är för svårt att äta dem som de är. Chimichurri är en klassisk sydamerikansk sås som går mycket bra att göra av lokala råvaror, sånär som på oljan. Den är salt, syrlig och kryddig och passar utmärkt som marinad till sommarens grillning, som salladsdressing, sås eller att röra ut i lite creme-fraiche. Dessutom står den sig länge i en tätsluten burk i kylskåpet.

Solskensröra

1 dl finhackade maskrosblad

1 dl finhackad bladpersilja

0,5 dl finhackad salladslök, gräslök eller lökblast

1 tsk torkad oregano

1 finhackad vitlöksklyfta

2 dl olivolja

2 msk äppelcidervinäger

0,25 tsk havssalt

chilipulver efter smak

Rör ihop allt i en burk. Klart!

2017-06-10 15.35.49