Den 19 juli var det så äntligen dags för oss att bilda Byakademin ekonomisk förening. Förutsättningarna var de allra mest fantastiska, på Solbergs B&B i Undrom, med finaste Ingrid och Tomas som servade högklassig mat, fika och allmän pepp, samt strålande högsommarväder.

Planerna för att bilda Byakademin har legat på jäsning sedan november ifjol, så jag tror verkligen att vi var mogna att ta det här steget nu. Visst var det lite svettigt, med många heta diskussioner och svallande känslor. Men så var det ju också vår bäbis som skulle förlösas, den som vi alla drömt så länge om och verkligen längtat efter. Självklart var det viktigt då att alla kunde ställa sig bakom exakt varenda stavelse och självklart var det inte plättlätt enkelt att enas. Men innan helgen var slut hade vi lyckats formulera stadgarna till Byakademin ekonomisk förening och sätta ord på hur vi som grupp lyckats klara det uppdraget. Personligen är jag väldigt, väldigt stolt över hur vi rodde detta i land!

Stadgar som brinner

Att skriva stadgar kan ju låta som ett oerhört torrt och tråkigt jobb, men det behöver det sannerligen inte vara. Vi gick verkligen in för att formulera stadgar som brinner av energi för oss som nu ska jobba utifrån dem.

Föreningen har till syfte att utforska och bygga en kultur av tillit samt tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen.

Som den här syftesformuleringen t ex. Det vanligaste syftet för en ekonomisk förening är ju att tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen. Men vi valde ett annat viktigare syfte först. Nämligen att få tilliten mellan gruppens medlemmar att växa. Det är det viktigaste syftet för Byakademin och det ska bli så spännande att få se hur vi lyckas med det!

Föreningens verksamhet ska vara att främja utforskning och lärande kring lokala självorganiserande förvaltningskulturer som bas för regenerativa samhällen.

Med andra ord- Byakademin finns nu på plats för att hjälpa människor att gå ihop och tillsammans, på just sin plats, börja bygga en på riktigt hållbar värld. Fint va?!

Nu återstår bara resten av konstitueringsprocessen, dvs se om Skattemyndigheten accepterar våra formuleringar. Kanske behöver vi ändra vissa saker för att passa in i formalian, men det får vi i så fall ta då. Det känns i alla fall väldigt bra att vi gjorde stadgarna helt till våra och att de talar direkt från hjärtat!

Så, säg hej till Byakademin!