Våren tog en paus här och mina höstsådder har begravts i snö igen. Som tur är går det ju hur bra som helst att odla i köksfönstret så länge.

Det finns såklart mycket man kan fönsterodla, särskilt så här en bit in på våren, när det finns gott om ljus. Idag tänkte jag ta upp den allra enklaste varianten, nämligen det som kallas mikroblad (kallas ibland även mikrogrönt, eller helt enkelt “skott”). Mikroblad är alltså små smakrika bladgrönsaker, som äts hela och därför skördas redan inom ett par veckor efter sådd.

Under den mörka delen av vintern groddar jag frön. Det är ju ett ännu snabbare sätt att få ätbart grönt och framför allt kan man grodda nästan helt utan tillgång på ljus. Nu på våren, när solen letar sig fram, är mikroblad dock ett mer effektivt sätt att binda solens energi i bladens klorofyll. Då mikroblad är så späda är de sprängfyllda med näring som våra kroppar verkligen längtar efter, efter en lång och mörk vintersäsong.

Gröna linser.

Så här gör du:

Man kan framställa mikroblad av en massa olika sorters frön och spannmål. Ofta fungerar det faktiskt utmärkt att ta första bästa påse ur skafferiet. Om man vill ha lite udda sorter, eller vill vara säker på att det ska gro effektivt, kan man köpa speciella fröer för spirning. Det finns på de flesta fröfirmor. Eftersom tillvägagångssättet skiljer sig en aning för olika typer av frön, kommer här tre olika beskrivningar, beroende på vilken sorts mikroblad du vill odla:

Små frön

Små frön, som t ex rucola, senapsfrön, sesamfrön, alfalfafrön, krasse och chiafrön, går bra att sprida ut direkt över lite fuktig jord, eller bara på ett fuktigt hsuhållspapper. Fröna ska ligga tätt, men inte på varandra. 1 msk per kvadratdecimeter kan vara en rimlig mängd. Första dagarna är det bra att hålla sådden fuktig och vissa frön vill gärna ha mörkt medan de gror, så man kan täcka med en plastlåda, ett fuktigt papper eller handduk. Sedan duschar man fröna ett par gånger varje dag. När fröna börjat gro ställer man dem ljust och efter ca en vecka är de redo att skördas.

Medelstora frön

Medelstora frön, som spenat, broccoli, rättika och rädisa och bovete, gror lättare om man blötlägger dem, t ex över natten om man ska odla på morgonen. Sedan sprider man ut dem över fuktig jord och följer proceduren som med små frön. Även medelstora frön kan börja skördas efter ungefär en vecka.

Stora frön

Stora frön, som ärtor, linser, vete och majs (popcorn går fint!), kan behöva ligga i blöt lite längre än medelsmå frön, gärna upp till ett dygn. De behöver lite mer utrymme mellan varandra och det kan också vara bra att trycka ner dem i jorden en aning. I övrigt behandlas de som små och medelstora frön, men kan ta lite längre tid på sig att bli klara, upp till ca 14 dagar.

Rättika.

Skörda

När mikrobladen är redo att skördas klipper man bara av dem så långt ner på stjälken man kan. Förvarade i kylen kan mikrobladen hålla i någon vecka. Fatet med de avklippta stjälkarna kan fortsätta förvaras i fönstret, för om man fortsätter duscha med vatten kan det komma en ny omgång att skörda.

Så fram med fat, jord eller papper, blomspruta och frön och sätt igång att experimentera. Lycka till!