I torsdags möttes vi igen i den jordnära gruppen här i Drömme, för att fortsätta planera sommarens grönsaks- och tillitsproduktion. Det känns så oerhört meningsfullt i dessa tider (och jo, vi har hittat ett sätt att hålla avstånd… :))! För det är dags nu att börja se sambandet mellan vårt sätt att missbruka ekosystemen, den ökande risken för smittspridning av nya virus och vår extremt sårbara situation vad gäller tillgång på mat när de långa, komplexa produktionsleden drabbas.

Men det är också dags att se möjligheterna för oss att komma tillrätta med problemen, genom att samla våra grannar eller vänner och börja organisera oss lokalt och demokratiskt. Så vi ser till att säkra tillgången på mat i framtiden och lär oss samarbeta kring den. Och i maj kommer vi i Byakademin att lansera en onlinekurs som ger konkreta verktyg för hur du går till väga om du vill bygga upp nåt liknande i ditt eget sammanhang!

Detta är ingen tillfällig kris

Är det nåt jag saknar ganska mycket i debatten om coronakrisen är det den direkta kopplingen till våra miljökriser. Varför pratar vi inte mer om det? Det framställs ju lite som att detta med Covid 19 råkade hända av en ren slump. Eller möjligtvis för att kineserna är så knasiga att de käkar fladdermöss. Men i själva verket är det ju så att forskare varnat länge för den smittspridning av nya virus, som kommer att bli en direkt konsekvens av det sätt vi bryter ner ekosystemen världen över. Inte minst skövlingen av den tropiska regnskogen gör att många vilda djur behöver närma sig människor och tamdjur i sin jakt efter föda. Tillsammans med det faktum att temperaturerna stiger och att vi människor blir alltmer trångbodda är det inte svårt att lägga ihop två och två i det här. Coronakrisen är nåt helt annat än ett litet temporärt avsteg från det normala. Vi har inte att göra med ett akut problem här, utan ett kroniskt.

Det enda som blir viktigt

Jag tror alltså att det i första hand är två saker vi behöver satsa helhjärtat på nu för att bygga upp en så bra beredskap som möjligt inför framtiden. Det ena är tillgången till mat i vårt närområde och det andra är tilliten till varandra. Kanske såg du dokumentären “Nedsläckt land” som visades i SVT för nåt år sen? Två grupper av människor i var sitt hus blev utan ström under några dagar och det var så oerhört tydligt och kraftfullt att se med egna ögon vad som hände. Efter bara några timmar hade allt reducerats ner till att handla i princip enbart om två frågor, nämligen: 1. Hur får vi mat? och 2. Hur ska vi komma överens? Att ha ett gäng konservburkar och ett vapen i källaren kommer aldrig att vara en tillfredsställande lösning när krisen slår till. Det blir så uppenbart att allt kommer att stå och falla på vår förmåga att samarbeta med varandra!

Vi behöver producera mer mat

Sverige har rationaliserat bort en väldigt stor del av sin matproduktion och sina livsmedelslager sedan andra världskriget och inte minst sedan inträdet i EU. Det betyder att vi kommer att få en akut matbrist redan efter nån vecka den dag matimporten av någon anledning skulle drabbas. Samtidigt har vi i det här landet 600 000 hektar obrukad mark som skulle kunna användas för matproduktion. Och mycket mer än så såklart om vi räknar in våra möjligheter att producera mat i skogen, genom skogsbetande djur. Med hjälp av regenerativa produktionsmetoder skulle vi, samtidigt som vi producerar mat, kunna stärka ekosystemen och minska risken för global uppvärmning. Det skulle i sin tur leda till en massa arbetstillfällen på landsbygden och trycket och trångboddheten i städerna skulle därmed kunna lätta. Det finns möjligheter alltså, om vi bara vill!

Alla vill äta

Men alla vill ju inte bli bönder, tänker du nu. Och det är ju förvisso sant, men alla behöver äta! Därför är tillgången på mat något som rör oss alla och som vi måste ta gemensamt ansvar för. Det är därför dags att sätta igång nu, att börja organisera oss lokalt och demokratiskt för att börja producera tillit och ta tillbaka makten över maten. I maj kommer vi som sagt att lansera en onlinekurs för dig som skulle vilja bilda en grupp för att utforska detta, på den plats där du befinner dig. Kanske vill ni börja producera egen mat? Kanske vill ni hellre bilda ett inköpskooperativ och handla direkt från ett lokalt, regenerativt jordbruk? Kanske både och? Det väljer ni själva! 

Låter det intressant? Se till att prenumerera på mitt veckobrev, så att du inte missar nån information!