Plötsligt kom snön, men det betyder inte att det är för sent att plocka nypon. Så länge de inte ätits upp av fåglarna kan man faktiskt fortsätta plocka dem hela vintern, även när de blivit lite svarta i skalet.

Nypon är verkligen är ett riktigt nordiskt superbär, som innehåller massor av C-vitaminer och andra antioxidanter. Det minskar inflammation, stödjer vårt immunförsvar, vår matsmältning och vår hy. Perfekt boost inför vintern alltså!

Nypon behöver inte kärnas ur

Nypon har lite oförtjänt dåligt rykte faktiskt, troligen för att man förutsatt att de behöver kärnas ur innan de kan användas. Ett helt omöjligt arbete liksom… Som tur är behövs det inte, det räcker med att man snoppar dem och kokar eller torkar dem hela!

Det vanligaste att göra med nypon är väl att koka nyponsoppa, eller att torka dem för att använda till te eller mala till pulver. Nyponpulver är smidigt att använda i bröd, eller bara strö lite över fil eller gröt. Jag torkar nypon på ett luftigt ställe i rumstemperatur. Då tar det några dygn. Vill man skynda på processen kan man torka i en torkugn eller i vanlig ugn på 50 grader och med luckan på glänt.
När man maler torkade nypon till pulver kan man med fördel behålla kärnorna, eftersom de innehåller lite extra mycket bra grejer. Har man ingen mixer stark nog för det kan man istället sikta ut mjölet med hjälp av en sil av något slag. Nyponsoppa finns det såklart många recept på, men jag gör såhär:
Nyponsoppa  ca 4 port.

800 g färska nypon

1 l vatten (ev. lite mer till spädning)

0,5 tsk vaniljpulver

1 dl honung

Koka först bären i vattnet ca 10 minuter. När de är mjuka passerar du enkelt bort kärnorna genom ett durkslag eller en mosvagga för äpplen. Späd nyponmassan med lite vatten till önskad konsistens, smaksätt med vaniljpulver och söta med honung. Lite grädde till servering!

nypon1