Det är dags att knyta ihop säcken för det här odlingsåret och utvärdera lite hur det gått. Överlag skulle jag säga att det varit lite trögt och att jag inte riktigt kan sätta fingret på varför. Jag låg ovanligt väl i fas det här året, jorden var finare än nånsin och det har varit en sval, men helt ok sommar med lagom mycket regn. Ändå tycker jag inte att jag fick riktigt det resultat jag hade hoppats på. Här kommer i alla fall en liten summering av vad jag tar med mig till nästa år:

Odlingslådorna

Mina höstsådder i odlingslådorna gick ovanligt dåligt i år, det var i princip bara morötterna som grodde. Jag tror att anledningen var att det blev torrt så snabbt i våras, troligen som en konsekvens av förra sommarens värmebölja. Jag kommer dock inte göra så stora förändringar till nästa år, bara vara lite uppmärksam på om jorden blir torr. Och mitt försök att övervintra potatis fungerade inte alls, så det skippar jag.

Kållandet

Svala somrar brukar ge fin kål och i år är inget undantag. Jag gjorde dock två missar, den ena var att jag glömde rödkålsplantorna på ett undanskymt ställe så att de dog innan jag hann plantera ut dem. Det andra var att jag satte blomkålen mellan två rader kålrot. Jag missbedömde helt enkelt hur mycket kålrotsplantorna skulle breda ut sig, så blomkålen blev lite kvävd däremellan. Nästa år blir det bara en rad av varje.

Potatiskvarteret

Den tidiga potatisen kom i jorden i mitten av maj och gav bra skörd under sommaren. Vinterpotatisen satte jag först en vecka efter midsommar, men den har vuxit bra och blev färdig i god tid. Nästa år ska jag försöka täcka ännu lite bättre, för det är fortfarande lite för många gröna potatisar.

Morotskvarteret

I morotslandet sätter jag morötter, men också lök och purjolök, fänkål, rotselleri, rödbetor och blommor. Löken växte otroligt bra i år, jag har sällan fått så fin lök. I höst har jag dock haft dåligt med tid att skörda och så kom den första frosten som var så ovanligt brutal. Får se om den klarar lagringen ändå. Morötterna växte också fint. Som vanligt blev de helt översållade av våtarv, men de verkar faktiskt ta det rätt bra. Purjolöken och rotsellerin blev taniga, jag var för dålig på att gödsla helt enkelt. Rödbetorna vill inte heller, vilket är lite av ett mysterium eftersom de aldrig fått så optimala förutsättningar av mig som i år. Fänkålen växer alltid så fint och gjorde det i år också, trots att jag glömde vattna sådderna så att småplantorna gick i blom innan jag satte ut dem. Fänkål är verkligen en favorit!

Bönlandet

Bönlandet stod för årets katastrof faktiskt. Märgärtorna tog sig bra, men jag hann inte med slutskörden i tid, så de blev torra och hårda. De gröna bönorna som jag satte i jorden ruttnade bort i köldknäppen i början av juli, då hade vi bara två grader på natten. Vaxbönorna grodde, men drunknade sedan i ogräset som jag inte hann hålla efter. Alltså jag brukar alltid ha ogräsdjungel, men i år var det verkligen extremt! Squashen levererade en del, men pumporna hann jag inte skörda i tid, så de blev tagna av frosten. Majsplantorna som jag var så nöjd med när jag planterade ut dem fick en tuff tid i livet. Först fick de en chock av julikylan och sedan råkade min man meja ner den med trimmern…

Växthuset

Tomaterna är en annan misslyckad historia från 2019. De var ovanligt fina när jag satte ut dem och jag fick dessutom ut dem i hyffsad tid. Problemen kom när jag vattnade och vattnet av någon konstig anledning rann rakt igenom de bottenlösa hinkarna och bara rann i väg. Jag hade fyllt hinkarna med bokashikompost och på nåt sätt verkar det ha misslyckats. Tomaterna växte därför aldrig till sig riktigt, men jag måste säga att de tomater jag väl fick var de godaste nånsin. Gurkan gick precis lika bra som vanligt. Älskar att ha överflöd på gurka, rikedom ju!

Inför nästa år

Den absolut största händelsen under odlingsåret 2019 är dock att jag processat fram ett beslut om att minska odlingsytan med nästan hälften! Jag har haft så svåra problem med ogräs och i år fick det verkligen negativa konsekvenser på riktigt. Jag känner att jag skulle trivas mycket bättre med odlandet om jag inte hela tiden behövde känna att jag ligger efter med rensandet. Det finns också mycket av det jag odlat hittills som vi inte uppskattar så mycket och nästa år har jag tänkt satsa enbart på det som vi verkligen orkar ta hand om.

Känner mig verkligen så pepp inför odlingsåret 2020! Tur då att det drar igång redan under nästa månad, då alla höstsådderna ska i jorden!