Det här inlägget innehåller reklam för ByAkademin EF. 

I måndags och tisdags träffades vi för styrelsemöte igen i ByAkademin. Vi bor ju på olika platser, så våra vanliga arbetsmöten varannan vecka sker därför digitalt. Men fyra gånger per år träffas vi fysiskt för styrelsemöte och då går vi “all in” socialt, jobbar hårt i ett helt dygn (med paus för sömn) och äter en massa fantastisk regenerativ relationsmat*!

Den här träffen hade jag nästan räknat bort att kunna genomföra på grund av pandemin och är därför väldigt glad över att det ändå till slut blev möjligt!

Att betrakta gruppen utifrån

Att jobba i grupp är ju otroligt spännande, utmanande och lärorikt. Särskilt när man börjar förstå den här grejen med att gruppen är sitt eget subjekt, dvs något helt annat än bara fem individer som sitter och jobbar tillsammans. Gruppen är liksom en egen organism, som lever sitt eget liv och som vi kan betrakta utifrån om vi vill. Och det vill ju vi i ByAkademin, så med jämna mellanrum försöker vi sätta ord på vad som händer i gruppen och vad vi ser att den sysslar med. Det är faktiskt t o m en del av vårt mötesprotokoll! Och jag önskar så att det skulle kunna bli en vana som sprider sig ut över olika delar av vårt individualistiska samhälle. För det är ju så otroligt läkande att få ta steget bort ifrån sig själv en stund och inse att man bara är en liten del av något större!

Känslorna vågar ta plats

Den här gången kunde vi konstatera att gruppen håller på att växa i mognad och ansvarstagande. Det har liksom varit väldigt lugnt och tillfreds i gruppen ett längre tag nu, men nu händer det mycket igen och allting växer. Då blir det lite stormigare och mer känslosamt igen och gruppen börjar liksom utforska var de nya gränserna ska gå. Gruppen har också blivit så pass trygg och byggt så mycket tillit nu att fler känslor troligen vågar komma fram och ta plats. Och det här är ju intressant. För i vår kultur tolkas ju olika ståndpunkter och mycket känslor oftast som tecken på problem. När det i själva verket handlar om utveckling!

Det är mycket på gång nu!

En annan notering under de här dagarna var att den här gruppen blivit så väldigt mycket mer effektiv i sitt arbetsflöde. Den jobbade liksom vidare ganska opåverkat av de här olika känslorna som dök upp med jämna mellanrum. ByAkademin producerar väldigt mycket material just nu- olika dokument som ska komplettera våra stadgar och som beskriver hur vi ser på vår verksamhet, på begrepp som tillit och demokrati och på att ta emot ekonomiska bidrag. Dessutom förvaltar vi snart två långa folkhögskolekurser och planerar för en sommarkurs, webutbildningar, kortkurser för storstadsbor som vill flytta till landsbygden, kortkurser i demokrati och ledarskap, samt en bok! Och allt behöver såklart planeras både i fysisk form och i onlineform, eftersom vi inte vet hur det ser ut i framtiden pga pandemin. 

Vill du bymestra med oss i sommar?

Så det är mycket på gång nu, men allra först vill jag slå ett slag för sommarkursen som vi planerar i början av augusti och fortfarande hoppas på att kunna genomföra i fysisk form. Och det finns bara några enstaka platser kvar nu, så anmäl dig direkt om du vill komma med! Här hittar du mer information.

Och skriv gärna upp dig på mitt veckobrev om du inte redan gjort det, så att du inte missar nåt av det ByAkademin hittar på i framtiden!

*Regenerativ relationsmat= Mat som producerats på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden, binder kol och bygger matjord. Och där den som äter maten har en relation till den som producerat den.