Nu är det ca 17 grader i Drömmesjön. Alldeles för kallt för att bada enligt de flesta vuxna svenskar. Att utmana sig själv och ändå hoppa i kan dock löna sig genom en rad hälsofördelar, i alla fall under förutsättning att man är frisk.

Brunt fett gör oss pigga

Genom att utsätta sig för kyla stimulerar man nämligen ämnesomsättningen, immunförsvaret och minskar risken för depression. Huden blir smidigare och blodcirkulationen ökar. Det finns också hypoteser om att man ökar återhämtningen genom kalla bad, så att avsluta löprundan med en simtur i en kall sjö kan vara en god idé.

Vill man ta ett steg till kan man utsätta sig för kyla regelbundet, sådär att man fryser ordentligt en halvtimme varje dag.  På så sätt kan man omvandla vitt fett till brunt, vilket är mycket bra för vårt välmående. Vitt fett är det vi oftast brukar prata om som vårt kroppsfett, det som vi använder för att lagra energi. Det bruna fettet är inte lika välkänt, troligen för att forskarna ganska nyss upptäckt att vuxna människor har det. Det bruna fettet omvandlar det vita fettet till energi när vi fryser och verkar även öka fettförbränningen i vår ämnesomsättning. Att ha mycket brunt fett bidrar alltså till att vi håller oss varma och kan ha en jämn energitillförsel utan så mycket blodsockersvängningar.
kallabad6

Basta är också bra!

En trevlig kombination med kalla bad är såklart bastun. Även den bjuder på en hel rad hälsofördelar, lustigt nog ganska exakt samma som de kalla baden. Genom bastun ger man kroppen en slags tillfällig feber, som är positiv för ämnesomsättningen och immunförsvaret, det stärker hjärta och kärl och ökar må-bra-hormonerna. Den ökade svettningen bidrar med en detox-effekt och är bra för huden.

För att ytterligare motivera dig inför bastusäsongen kommer här ett enkelt tips på en björkskrubb, som doftar sommar och som gör huden alldeles babymjuk. Applicera den när du är ordentligt svettig och bada sedan bort den i en iskall, ljuvlig försommar-sjö!
Björkskrubb

1 del björklöv

1 del rapsolja

2 delar havssalt

Mixa allt i en matberedare eller liknande. I en tätt försluten burk håller den i flera månader. Vill man ha den mindre “rivig” tar man bara lite mer olja.