Jag har tänkt göra det lätt för mig med odlingarna nästa år, men vill ändå ha en massa mat. Därför bestämde jag mig för att höstså alla de odlingslådor jag har på ovansidan gården. Där ligger solen på hårt på sydsidan och det är där snön smälter undan fortast när det blir vår.

Vanligtvis när man pratar om höstsådd brukar man mena sånt som man sår tidigt på hösten för att hinna få en extra skörd innan vintern. Här i Ångermanland är det svårt att hinna med det, så när jag säger höstsådd menar jag sånt jag sår på hösten för att det ska gro till våren. Många fröer klarar nämligen att ligga i jorden en hel vinter, för att sedan vakna till liv när det blir lagom varmt. På det sättet sparar man en massa tid och får skörd mycket snabbare än om man väntar på att jorden ska bli odlingsbar.

Jag satsade på att bredså en jämn matta över hela odlingslådan. På så sätt kommer jag knappast behöva lägga tid på att rensa ogräs till sommaren när allt växer så det knakar. Det är viktigt att inte snåla med fröna, eftersom det kan gro lite ojämnt. Istället får man kanske gallra lite på vissa ställen när plantorna växer på sig lite, men det är ju bara bra när det är tidig skörd man är ute efter. Jag brukar passa på att tömma gamla påsar med små slattar frön som ligger och skräpar.

Vanligtvis brukar jag känna mig lite som ett ufo i trädgårdsbutiken när jag efterfrågar fröer och jord på hösten och vintern. Den här gången blev jag dock både överraskad och glad när jag fann ett helt ställ med fröer att så året runt, framtaget av finaste Sara Bäckmo. Nu händer det minsann grejer!

Kål är en sort som klarar bra att sås på hösten. Jag brukar ha kålrabbi i den här lådan, men hade lite ont om fröer och fyllde därför på med rädisa. Egentligen är jag inte så förtjust i rädisa, men för väldigt tidig skörd innan jorden hinner torka upp för mycket tycker jag att det är toppen. Sedan fortsatte jag med spenat, rucola, bladpersilja, dill, sallat och morötter.

Jag har märkt att kvarglömd potatis och lök ofta övervintrar och sätter fart året därpå. Därför testade jag i år att sätta en låda med potatis av sorten Timo, som ska vara extra köldtålig. Jag satte mycket mer än jag brukar göra, så får vi se om det är några som överlever vintern. Jag har också hört att bananschalottenlök ska gå bra att sätta på hösten, så det provade jag i en låda, tillsammans med vitlök och salladslök.

Det gör inget om jorden redan har frusit när man sår sina fröer, det är bara att strössla ovanpå och sedan fylla på med ett lager jord. Om jorden är väldigt torr kan det vara bra att vattna lite, så fryser fröerna fast och ligger på plats. Potatisen och löken täckte jag med lite gammalt ensilage som jag fått av en snäll granne. Och precis när jag var färdig så kom faktiskt årets första snöflingor och singlade ner över mina lådor!

Brukar du så nåt på hösten? Vad har fungerat bra eller mindre bra? Berätta gärna!