Glöm inte att låta grönsakerna ta plats på årets julbord! December är ju inte direkt högsäsong för grönsaker här på våra breddgrader, men genom att experimentera med olika sorters kål och rotsaker finns ändå stora möjligheter att skapa nya, hållbara och smakrika traditioner. Här kommer tre tips på några av mina egna favoriter:

Kryddslungade morötter

500 g morötter

2 msk smör

1 krm ättika

0,5 tsk malen ingefära

1 krm malen kryddnejlika

1 nypa havssalt

Dela morötterna i mindre bitar och stek dem lätt i smör. De ska mjukna lite, men behålla sin krispighet. Tillsätt ättika och kryddor och smaka av med salt.

 

2017-12-13 13.06.23

Grönkålssallad med saffransdressing

Sallad:

200 g grönkål

200 g brysselkål

50 g lagrad hårdost (t ex Västerbottensost)

0,5 dl granatäppelkärnor

En apelsin

Lite olivolja

Dressing:

0,25 g saffran

1 msk honung

1 msk äppelcidervinäger

1 dl olivolja

2 msk syrad grädde (creme fraiche)

En nypa havssalt

Repa grönkålsbladen från stammen och dela dem i mindre bitar. Skär bort den nedersta delen av brysselkålen och ta av bladen. Lägg alla blad i en bunke och häll på lite olivolja. “Massera” sedan kålbladen med fingrarna till de blir lite mjuka och lägg dem därefter på ett fat. Dela apelsinen i mindre bitar och placera dem på kålen, hyvla över hårdosten och avsluta med granatäppelkärnorna.

Smält honungen försiktigt på låg värme. Blanda ned saffran, vinäger och grädde och tillsätt därefter olivoljan under vispning. Smaka av med salt. Ringla dressingen över salladen.

Picklad rödkål

750 g rödkål

1 tsk havssalt

0,5 dl honung

2 dl äppelcidervinäger

0,5 tsk kryddpeppar

Riv rödkålen fint och lägg i en bunke. Strö över salt och “massera” med fingrarna till den mjuknar och börjar vätska lite. Smält honungen försiktigt på låg värme, tillsätt kryddpeppar och vinäger. Packa kålen i en glasburk och häll vinägerblandningen över. Kålen är godast efter ett par dygn i svalt utrymme.