Visste du att man kan tillverka eget schampo av björklöv? Om inte tycker jag du ska prova, för det är roligt och enkelt, bra för håret och doftar verkligen friskt av försommar!

Det är saponinerna i färska björklöv som är hemligheten och därför behöver man passa på nu i början av sommaren, medan björklöven fortfarande är ljusa och späda. Man kan lätt känna om de innehåller mycket saponiner, för då känns de lite “kladdiga” mot fingrarna. 

Saponiner istället för kemiska tensider

Över hela världen har man traditionellt använt växter med höga halter av saponiner för att rengöra kropp och kläder. Saponinerna minskar nämligen ytspänningen i vattnet och rengör genom att lösa upp fett och smuts, på samma sätt som tvål och tensider (som finns tex i diskmedel och vanliga schampon). Saponinerna löser även upp svamp, vilket gör att schampo av björklöv kan motverka mjäll. Saponiner är dock mycket mildare än vanliga schampon. Det innebär att det är mer skonsamt mot huden, men också att man först kan behöva en avvänjningsperiod från vanliga tensidschampon innan man upplever att håret blir riktigt rent. Jag har dock använt vanligt ekoschampo från affären det senaste året och mitt hår blev ändå rent direkt av björklöven. Så fin känsla att bara kunna gå utanför dörren och få ta emot den gåvan av de stora gamla björkarna som växer utanför vårt hus!

Samla gärna mycket, men varsamt

När du samlar björklöv kan du gärna passa på att ta mycket, för björklöven går att torka så att man kan göra sitt eget björkschampo året runt. Men tänk på att samla med varsamhet och tacksamhet. Ta lite från olika grenar och gärna från olika träd, så att det inte märks att du varit där.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är egetschampobjörklöv2.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är egetschampobjörklöv3.jpg

Eget schampo av björklöv

Till en hårtvätt för långt hår behöver du:

ca 50 g färska björklöv (eller 20 g torkade)

4 dl kallt eller ljummet vatten

ev en nypa bikarbonat (björklöv har surt pH, så det basiska bikarbonatet kan göra att saponinerna lättare frigörs.)

en glasburk

en sil

Såhär gör du:

Börja med att grovhacka björklöven och blanda med vatten och ev bikarbonat i en burk med lock. Låt stå minst en halvtimme. Skaka sedan burken till det börjar skumma. Låt stå en liten stund till och skaka igen. Sila sedan bort löven från vätskan.

Skölj ur håret med vatten och häll halva mängden björkschampo i hårbotten och massera in. Björkschampo är ju mer som vatten än vanligt schampo, så det kan vara lite klurigt med tekniken första gången. Skölj ur och upprepa igen. Klart!

Brukar du tillverka eget schampo? Av björklöv? Eller nåt annat? Berätta gärna!