Det här med att äta kött eller inte är ju som bekant en het potatis i klimatdebatten. Jag har inte tänkt ge mig in i den diskussionen ännu, utan nöjer mig i det här inlägget med att poängtera vikten av att vi, när vi väl slaktar, tar reda på hela djuret.

Fläskfilé är en mycket liten del av en gris

Vår familj har valt att köpa kött från Norrfrid naturbruk utanför Sollefteå. Ett litet fint jordbruk som jobbar genomtänkt och metodiskt med att binda kol och sluta kretslopp. Senast fick vi en kvarts gris levererad och när jag fyllde frysen slog det mig hur otroligt liten en fläskfilé faktiskt är. Tänk att det förhåller sig så- att varje gång vi äter en fläskfilé behöver vi knapra i oss en halv gris innan det är dags igen!

gris2
Foto: Eija Kortesaari

Köp kött direkt från gården

För den som äter kött skulle jag verkligen vilja slå ett slag för att köpa på låda direkt från en gård. På så sätt får man automatiskt en bra balans mellan djurens olika delar, vilket ju kan vara svårt att hålla reda på om man handlar del för del. Se till att välja en gård som bjuder in dig att själv skaffa dig en uppfattning om hur djuren har det och hur de resonerar kring hållbarhetsfrågor!

Grillade fläskben

För att kunna använda hela djuret behövs så klart en viss öppenhet och kreativitet kring matlagningen. Många rätter som var vanliga förr och som vår generation knappt hört talas om, är verkligen värda en renässans. Senast grillade vi till exempel fläskben. Med en god glaze är de festliga att knapra på och gick väl hem hos barnen!

2017-07-23 18.09.04

Fläskben med rabarberglaze

Ett gäng fläskben

1 rabarberstjälk (ca 150 g)

1 liten lök

0,5 dl vatten

0,5 dl honung

1 msk tamari (soja)

1 vitlöksklyfta

1 tsk torkad ingefära

2 krm vitpeppar

1 tsk havssalt

Skala och skiva rabarbern och finhacka löken. Koka tillsammans ca fem minuter, till dess det blivit en puré. Rör ned honung, soja, kryddor och pressa i en vitlöksklyfta. Pensla på benen strax innan det är klart och låt karamellisera lite.

Om du skulle vara sugen på att besöka Norrfrid har de sommarcafé i sin festvåning varje lördag kl 11-16 fram till den 12 augusti!