Det har varit en händelserik vecka må jag säga, med Drömmes första prylbytardag i lördags, hållbarhet som tema på mötesplats Valhalla på måndag kväll och så ett första möte inför ett eventuellt framtida socialt företag i Nätradalen under torsdagen.

Prylbytardag

 

 

Det hela tjuvstartade lite redan under fredag eftermiddag då vi var några som passade på att lämna in saker på Valhalla (IOGT-NTO:s lokal som ligger mitt i Drömme), som vi inte längre behövde. Det var mest kläder, husgeråd, fritidssaker och prydnadssaker som lämnades in. På lördagen öppnades dörrarna och efter en lite trevande start fylldes lokalen med shoppingsugna Drömmebor. Uppskattningsvis hälften av sakerna bytte ägare och jag är mer än nöjd med våra egna kap- ett par fina slalomskidor till storebror, nya sängkläder till storasyster, en flytväst till mellanbror och så en lava-lampa från 90-talet som blev hela familjens lördagsunderhållning. Allt för den helt överkomliga summan 0 kr! Under måndagen kom ett gäng från Nätra hembygdsförening för att ta hand om de överblivna sakerna till sin second hand-verksamhet och på en halvtimme hade vi tömt hela lokalen. Det här med prylbytardag känns verkligen som ett win-win-win-win-win-projekt som vi absolut måste göra om!

Mötesplats Valhalla

 

 

 

 

På måndag kväll fick jag alltså chansen att samtala med 40-talet engagerade bybor om byggandet av den by som kan hålla även för framtiden. Vilken grej!  Vi enades om att det nu är dags för glesbygd/landsbygd att ta hela steget ut som glansbygd, då det är här resurserna finns för att lösa framtidens utmaningar och då “det är i Drömme det händer!”. Vi insåg också hur mycket kunskap som finns hos den äldre generationen bybor som kommer att bli grundläggande i byggandet av det nya, moderna och hållbara samhället. Det är verkligen hög tid att börja ta tillvara på den!

Socialt företagande i Nätradalen

Så igår fick jag chansen att delta i det första mötet kring en eventuell start av ett socialt företag i Nätradalen. Det är Nätra hembygdsförening som de närmaste sex månaderna kommer att genomföra en förstudie kring hur ett sådant skulle kunna organiseras. Vi fick lite information från Arbetsförmedlingen, IVK och Coompanion och så spånade vi lite kring förslag till möjliga tjänster och produkter som ett sådant företag skulle kunna erbjuda här i Sidensjöbygden, Bjästa, Näske och Köpmanholmen. Jag har skrivit lite om sociala företag i ett tidigare inlägg och kommer att återkomma till det mer ingående längre fram. Just nu nöjer jag mig dock med att säga att mötet var otroligt inspirerande och att jag verkligen tror att sociala företag har en viktig plats i vårt framtida, hållbara samhälle!

Hoppas du får en trevlig helg med lite sol och frisk höstluft!