Om 50 år är vi fler boende i Drömme än vi är idag. Alla hus är bebodda och det finns även tillgång till lägenheter och fler mindre bostäder som passar de som blivit äldre. De flesta boende arbetar i Drömme, några uppkopplat via bredband och resten med olika typer av tjänster och produktion. Arbetsdagarna är kortare än idag och det finns mer tid för fritid och vila.

Landskapen är öppna och när vi tar en promenad kan vi se vår mat bli till. Grönsaker, kött, mjölk och fisk (odling) produceras nämligen i byn och förvaras gemensamt. Utöver det finns en liten affär i byn, en läkarstation, samt barn- och äldreomsorg i kombination. Våra vardagliga behov finns alltså på plats.

När vi behöver resa kan vi kliva på tåget vid hållplatsen uppe vid järnvägen och det finns också fossilfria bussturer som passerar genom byn. Utöver det har vi en bilpool med elbilar som vi kan hyra vid behov. En gemensam solcellspark finns i byn och vi utvinner även biogas, samt energi ur sjön.

Genom det vi skapat tillsammans har vi stärkt vår gemenskap i byn ytterligare. Vi har en tidsbank eller en lokal valuta som ett smidigt sätt att byta varor och tjänster med varandra.

drömme20672

Det låter väl som en ganska trevlig utveckling, eller hur? Vad skulle då kunna vara de första stegen på vägen dit? Här kommer några förslag:

  • Att ägna ett tillfälle av höstens “Mötesplats Valhalla” åt ämnet hållbarhet.
  • Att arrangera en typ av “prylbytardag” på Valhalla under hösten.
  • Att skapa ett forum för samåkning. Kanske kan det utvecklas till en bilpool på sikt- många kanske då skulle klara sig utan en andrabil?
  • Att skapa ett tjänstebytarforum. Att använda om man t ex behöver hjälp att måla huset, låna en borrmaskin, få hjälp med barnpassning, eller lite bullar bakade.
  • Att påbörja arbetet för lokalproducerad mat. I första hand grönsaker, mjölk och kött. Skulle vi genom ett gemensamt projekt kunna finansiera den utrustning som krävs för att kunna få köpa mjölk direkt från Bylunds lantbruk? Finns det intresse av att köpa ungtjurar som livdjur och sedan slakta tillsammans för lokalproducerat nötkött? Vilka möjligheter finns det för lokalproducerade grönsaker? Skulle Drömmeborna vara intresserade av att kunna köpa den största delen av sin mat på plats i Drömme?
  • Vilka möjligheter finns att skapa sommarjobb till bygdens ungdomar?
  • Hur kan man utveckla byns arrangemang så att så många som möjligt känner att de vill delta?
  • Kan vi använda oss av idén om Grannsamverkan för att se efter varandras hus när vi är bortresta?

drmmetrff170518

Idéerna om Drömme 2067- och de första stegen på väg dit, är framknåpade av Jeanette, Cecilia, Erik, Lennart, Markus, Marie B, Marie H, Ingvar, Magnus och Olle, vid en träff hos Lennart och Marie den 18 maj 2017. Stort tack till er alla som ville komma och bidra!