Det känns ju onekligen lite övermäktigt när man tänker på att rädda världen, eller hur? För hur skulle det egentligen kunna gå till? Politikerna gör ju inte det som krävs? Och vad skulle det spela för roll vad lilla du gör?

Jo, det ska jag tala om för dig. Det spelar all roll i hela världen, så länge du gör något tillsammans med andra! För det vi har lärt oss- om att världen består av en massa små delar separarerade från varandra, det har aldrig varit sant. Världen består ju istället av en massa små delar som hänger ihop, i en enda stor livsväv. Så det just du gör på din plats kommer verkligen att få konsekvenser för hela världen, hur märkligt det än kan låta.

Vi måste ta makten

Det är så lätt att tänka att vi vanliga människor är maktlösa. Att det enda vi kan bidra med är att gå och rösta var fjärde år, att avstå från en utlandsresa, eller att skriva arga brev till politikerna. För vi tror att det bara är företag och politiker som har tillräckligt mycket makt att åstadkomma förändring. Men vad du gör, gå aldrig på den myten. För ledande politiker och företag är ju tvärtom insnärjda i ett destruktivt ekonomiskt system som de har svårt att ta sig ur. Du däremot, har stor makt att påverka. I det sammanhang som du redan är en del av. Om du gör det tillsammans med andra.

Att vara politiker handlar ju liksom inte bara om att ställa upp i ett val, det handlar om att bidra till förändring. Och det är dags att vi vanliga människor, såna som du och jag, inser att det är vi som måste ställa om den här världen. Vi behöver ge oss själva den makten, genom att anamma rollen som politiker, företagare och utforskare. Vi behöver bjuda in våra grannar, vänner eller arbetskamrater. Vi behöver organisera oss demokratiskt, så att vi kan bygga tillit mellan gruppens medlemmar. Vi behöver börja tillgodose våra behov på ett sätt som stärker jorden och binder kol i marken. Antingen genom att producera själva, eller genom att köpa det från andra. Vi behöver samla på oss en massa kunskap längs vägen och sedan dela med oss av de erfarenheterna till andra som vill göra likadant.  Svårare än så behöver det inte vara. Tror jag.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2018-04-13-18.53.53.jpg

Kan jag så kan du!

Jag tog det här steget förra våren, här på min plats, där jag råkar bo. Vi började med en studiecirkel, där vi kunde samtala om olika perspektiv på hur en omställd värld skulle kunna se ut och hur en by som vår skulle kunna bidra till den. Sedan organiserade vi oss och bestämde att vi ska hålla ett utrymme i byn i sommar, där vi ska framställa mat på ett sätt som stärker jorden på den plats vi förvaltar. Där vi kan producera tillit. Och där vi kan bidra till lärande om hur mat och jord hänger ihop. 

Och nu tänker du; Kan hon så kan jag! Eller hur? Och japp, det kan du! Kan jag så kan du! Verkligen! Inte minst om du får stöd av oss i Byakademin genom processen och får ta del av våra erfarenheter. Den chansen kommer snart att komma. Det är inte riktigt klart ännu, men håll utkik!

Om du inte registrerat dig för mitt veckobrev ännu kan du passa på att göra det så länge, så är du säker på att inte missa nåt!