I helgen deltog jag i den andra delen av utbildningen “Framtidens by”, som ges av Nipakademin.

Tillväxt och hållbar ekonomi

Det här andra tillfället tillägnades ämnet Den växande byn och laddade till tänderna tog vi oss an uppgiften att utforska vad ordet tillväxt kan betyda, hur en hållbar ekonomi skulle kunna se ut och vilka typer av entreprenörer och företag som behövs för att bygga ett hållbart samhälle. Vi fick hålla till i fantastiska Ateljé Tjärnvik, Söderhamn, hos den mycket gästvänlige och inspirerande Anders Persson, som bland annat varit med och grundat Södra Norrlands Omställningscentrum, SNOC.

Socialt företagande

Vi fick besöka Stenbacken i centrala Söderhamn, ett fd. rivningshotat lägenhetskomplex som återställts med hjälp av återbrukat byggmaterial från omgivande rivningsprojekt och nu erbjuder 35 lägenheter till personer som står utanför bostadsmarknaden. Vi fick lunch vid produktionsköket Närjord, som levererar mat från lokala småbruk till olika förskolor i Söderhamn. Vi fick träffa Andreas som berättade om Stenbackens arbetskooperativ, som sorterar returförpackningar åt hushållen i Söderhamn, serverar ekologiska fruktkorgar till de kommunanställda och därigenom skapar både arbetspraktikplatser och anställningar till personer som annars står långt utanför arbetsmarknaden. Vi hann även med att träffa Mimmi som berättade om Kreativboden- det andra sociala företaget på Stenbacken, med loppis, antik, återbruksverkstad och skomakeri.

Växhuset

På lördagen tog vi oss till Mobodarne, en liten by söder om Söderhamn och fick träffa Ralf, Eva och William i den lilla ekobyn Växhuset. Vi fick fika i deras café, handla i deras ekobutik och mingla i deras sexkantiga vandrarhem. Därefter lät vi oss guidas runt bland täckodlingar, komposter, höns, grisar, nybyggen och fiffiga avloppslösningar, allt i en sann anda av permakultur och tillit till att en annan värld är möjlig bara vi hjälps åt att bygga den.

Pengar som medel för tillit och frihet

Tillbaka i ateljén funderade vi kring sånt som hur pengar kan användas för att skapa liv, relationer, tillit, meningsfullhet och frihet istället för separation, materialism, förslavande, ojämlikhet och tärande på naturens resurser. Till slut avslutade vi alltihop med en hejdundrande skördefest på Anders gård och ett fint möte med några av de blivande grönsaksodlare som han utbildar för att kunna skapa tillväxt även i framtidens hållbara samhälle.


Till bägaren denna gång

I den bägare som vi skapade förra gången har vi fyllt på med begrepp som synvändor, regenerativ ekonomi, samhällsentreprenörer, sparkassor, långsamt växande, bruttonationallycka, sladdlösa hus, livsmedel som drivmedel och tillväxt av kärlek. Alltså sånt som vi har all anledning att återkomma till här på bloggen, och inte bara en gång!

Här kan du läsa om de andra tillfällena i utbildningen Framtidens by.