I veckan påbörjade jag utbildningen “Framtidens by” som ges av Nipakademin läsåret 2017-2018. Nipakademin är en förening som bedriver lokalt utvecklingsarbete i Ångermanland och som vill framhäva byn och lokalsamhället som lokala lösningar på de globala utmaningarna.

Inre och yttre hållbarhet

Utbildningen bygger på hypotesen om att i princip alla de utmaningar vi står inför vad gäller hållbarhet, behöver lösas genom levande lokalsamhällen med lokal matproduktion. Tanken är att vi som deltar i utbildningen ska utforska hur framtidens by kan se ut- dels på ett mer praktiskt och jordnära plan med kretsloppsbaserat byggande, odling, hållbart företagande och lokal ekonomi (s k yttre hållbarhet), men även på det sociala planet med utforskande av begrepp som demokrati, konfliktlösning och beslutsfattande (s k inre hållbarhet)

Den lekande byn

Det första tillfället tillägnades ämnet Den lekande byn och hölls i gamla skolan i Meåstrand, Edsele. Vi släppte loss vår kreativitet och målade, dansade, sjöng, badade och skapade oss genom tre dagar. Därutöver hann vi med några intressanta föredrag och studiebesök. Vi fick besök av Gunilla som berättade för oss om den fredliga bägarens kultur som rådde innan människan lärde sig härska och kriga. Vi träffade Åke som varit direktör på ett stort skogsbolag och nu propagerar för att jobba med naturen istället för mot den. Och vi besökte Malin och Mattias som vill vara med och skapa framtidens hållbara jord- och skogsbruk. Därutöver hann vi slakta två killingar, framställa enorma mängder coleslaw och mangla i oss världens godaste jordgubbar över en lägereld.

Framtidens bägarkultur

Innan vi skildes åt kunde vi börja ana konturerna till Framtidens by. Vi enades om att den har formen av en bägare, som symboliserar den kultur av fred, jämlikhet och partnerskap som håller byn samman. I bägaren lägger vi den här gången begrepp som tillit, kvalitet, naturbete, hyggesfritt skogsbruk, självorganisering, offentlighet och den lekande människan. Begrepp som jag får återkomma till och utveckla i kommande blogginlägg.

Nästa utbildningstillfälle för Framtidens by hålls den 22-24 september i Söderhamn. Då tar vi oss an Den växande byn och kommer att utforska ämnen som ekonomi, företagande, arbeten och samhällsansvar på hållbar grund. Om du skulle vara sugen att hänga på finns det någon enstaka plats kvar på utbildningen och man kan även delta i enskilda tillfällen om man vill. Här kan du läsa mer!