I mitten av april styrde jag kosan mot Värmland för att delta i den femte delen av utbildningen Framtidens by- den jordnära byn.

En plats för upplysning

Vi höll till på den smått magiska platsen Berga gård, på en udde vid sjön Fryken. Platsen, som heter Lysvik, gjorde sannerligen skäl för sitt namn den här helgen. Vårsolen fullständigt knockade oss med sin energi och personligen upplevde jag en rent allmän stämning av upplysning, med den ena efterlängtade polletten efter den andra som föll på plats. Tänk att det inte var så länge sedan ändå, som vi stod där i Meåstrand och inte visste alls var vi skulle hamna på den här resan. Nu vet vi faktiskt en massa saker, åtminstone tror vi det, om vad som gör en by till en by. Det slog mig att det allra häftigaste med den här resan är att nu, när den börjar närma sig slutet, så känns det snarare som att vi börjar samla ihop oss för att kunna sätta igång. Exakt vad det är vi ska sätta igång med har jag faktiskt ingen aning om, men det är i alla fall en väldigt häftig känsla som jag aldrig upplevt i nåt annat sammanhang. Allt börjar och slutar med jorden

Vid det förra tillfället, den lärande byn, konstaterade vi att “det är i mötet med platsen och med varandra som vi kan finna de hållbara lösningarna”. Den här gången fördjupade vi det resonemanget, genom att rikta våra blickar nedåt och inåt, ner i jorden, myllan, en av de fyra elementen och grundstenarna till allt liv. Så bortglömd, missförstådd och illa behandlad av det industriella brukandet av den, att den snart knappt finns kvar. Det är extremt viktigt att vi förstår att allt börjar och slutar med en levande, välmående jord.

Att släppa visionen om fullständig harmoni

Vi inledde fredagen med en liten djupanalys av vårt arbete under den demokratiska byn. Vi konstaterade att en by består av Form och Innehåll. Alla som nån gång har bakat en sockerkaka vet att det inte spelar nån som helst roll hur fantastisk smet man rört ihop, om man inte har en stabil form att hälla den i. På samma sätt är det med byn. Vi får inte luras att tro att en hållbar by handlar om hur husen är byggda eller hur avloppssystemen är utformade. Först och främst måste vi skapa relationer som bygger på tillit och som håller över tid. Vi insåg hur svårt det är för oss som är uppvuxna och fostrade i en hierarkisk och känsloförnekande kultur att förstå den psykologiska process som en sådan grupp behöver gå igenom. Hur vi, när det blir svårt, reflexmässigt efterfrågar en auktoritet och vill fly från våra obehagliga känslor. Vi förstod att den enda vägen till att skapa en hållbar by är att lägga ned vår vision om fullständig harmoni och istället acceptera att människor alltid kommer att orsaka mänskliga tillkortakommanden. En hållbar by är alltså inte en by som saknar konflikter och negativa känslor, en hållbar by är en by som kan hantera och ta sig igenom dem.

Käppar i hjulet

Dessa insikter firade vi med superlunch på Lovisebergs herrgård, där vi fick träffa Jens och hans hund, hästar och får. Jens och hans fru Katrin satsar på att kunna försörja sig på sitt småbrukande och känner tilltro till det. Samtidigt fick vi fick en mängd konkreta exempel på hur standardiseringar och storskaligt tänkande kan sätta käppar i hjulet för lokala, småskaliga satsningar. Vi kunde konstatera att lokal anpassning och mångfald är den enda hållbara standarden på sikt, men att en by får svårt att bli hållbar så länge den tvingas anpassa sig efter ett industriellt och storskaligt koncept.

Biokol för ett framtida hållbart jordbruk

Väl tillbaka på Berga gård fick vi prova att tillverka biokol. Biokol är träkol som framställts genom en syrefattig process, så att det bildats en stabil kolstruktur som tar hundratals till tusentals år att bryta ned. Att minska kolet i atmosfären och binda det i marken är som bekant viktigt för att minska växthuseffekten och genom att tillverka biokol och sedan gräva ner det i marken kan detta göras på ett väldigt effektivt sätt. Biokolet är samtidigt det perfekta jordförbättringsmedlet för odlingar, eftersom det höjer pH-värdet i marken och har en stor inre yta med många håligheter, vilket gör att den luckrar jorden och binder vatten, näring, mikroorganismer och annat som växterna behöver. Biokol kan också användas för att filtrera vatten och som kosttillskott till djur. Det är alltså inte svårt att tänka sig att biokolet kommer att ha en given plats i framtidens hållbara jordbruk.En skottkärra är inte det bästa när man ska göra biokol, men man tager vad man haver!

Problemet med plogen

På kvällen tog vi del av bovetets potential och fick ytterligare en inblick i det fantastiska och komplicerade samspel mellan växter, svampar och bakterier som hela tiden pågår under våra fötter. Ett samspel där alla är vinnare så länge det får fortsätta som det ska och sedan den smärtsamma insikten då om hur alla plötsligt blir förlorare så snart människan stoppar plogen i jorden och bryskt bryter upp hela systemet.

Bageriet och bagaren

Lördagen inleddes med en utflykt till den lilla byn Ransbysätter. Vi fick träffa Lennart som berättade om hur byborna räddat den gamla kvarnen vid dammen och sedan byggt upp ett litet lokalt bageri som saknade en bagare. Och så fick vi träffa Konstantin som berättade att han var en bagare som sökte en by med ett litet lokalt bageri. Så fint att de fick finna varandra.

Constantin i sitt bageri.

Torfolk gård

Konstantin och hans Cornelia serverade oss skogspizza ute i vårsolen och därefter hälsade vi på hos Olle och Marika på Torfolk gård. Vi fick ta del av deras berättelse om ett tvåfamiljssystem som delade allt och ville fortsätta dela med sig till resten av världen. Hur detta blev fröet till organisationen KRAV, en prunkande gårdsbutik med berömd sylt och hur den strävan nu fortsätter med nya drömmar, visioner och planer i samma anda.

Vägen

På Torfolk gård blev det så tydligt att målet är inget.

Det är vägen som är allt.

Är du också sugen på att vara med och utforska Framtidens by? Den här kursen kommer att ges 50% på distans av Karlskoga folkhögskola läsåret 18/19. Sista anmälningsdag är 15 juni så det finns fortfarande chans att hänga på!

Här kan du läsa om de tidigare träffarna i utbildningen Framtidens by.