Det lackar mot jul och det betyder att det är dags igen för årets största köpfest. Julhandeln förväntas i år, liksom i princip alla andra år, att slå rekord och vi svenskar förväntas shoppa loss för nära 80 miljarder kronor, äta 9000 ton julskinka och dricka 40 miljoner liter julmust. Samtidigt visar undersökningar att överst på medelsvenskens önskelista står “ingenting”, samt att varannan svensk uppger att de vill fira en mer hållbar jul i år.

Jesus föddes inte på julafton

Men hur firar man egentligen en hållbar jul? För att kunna svara på den frågan tror jag att vi först behöver ta ett steg tillbaka och fundera lite kring varför vi överhuvudtaget firar jul. De flesta svenskar tänker nog att vi firar jul på grund av att det är Jesus födelsedag och att vi köper julklappar som ett minne av de tre vise männens gåvor till det nyfödda barnet. Så vitt jag förstår finns det dock inget som tyder på att Jesus föddes i december och vi nordbor firade faktiskt en högtid under midvintern som kallades jul, redan långt innan vi kristnades. I den romerskt hedniska kulturen firade man på motsvarande sätt solgudens högtid i slutet av december och troligtvis var det lättare för kyrkan att ändra betydelsen av dessa traditioner än att få folket att helt överge dem. Mest troligt var det alltså därför man bestämde att Jesu födelse skulle firas just då. På senare tid har julen fortsatt formas av det gamla bondesamhället (till exempel “julklappen” som från början var ett bus med grannarna genom att man slängde in ett vedträd med ett skämt), den mer borgerliga julen (som i filmen Fanny och Alexander), Disney, jultomten, kommersialismen såklart och säkert mycket, mycket mer. Att säga exakt varför vi firar jul och vad julen egentligen är går alltså inte riktigt att svara på, annat än att det är en salig blandning av en massa olika kulturer, traditioner och föreställningar som smält samman under lång tid.

Julen blir vad vi gör den till

Så vad vill jag då ha sagt med det här? Jo, att julen inte är något statiskt eller absolut, vilket vi så lätt får för oss. Dagens jul är inte densamma som gårdagens och därmed heller inte densamma som morgondagens. Julen blir helt enkelt vad vi gör den till, utifrån vad just vi väljer att ta vara på och föra vidare till nästa generation. Det betyder i sin tur att en skenande julhandel och ett allt högre julklappsberg inte alls behöver vara ett nödvändigt inslag i framtidens julfirande. Och med tanke på att vi svenskar redan lever som om vi hade 4,2 jordklot är väl det rätt goda nyheter?!

Så, vad tycker du är viktigast att ta med till framtidens hållbara julfirande? Imorgon kommer en lista på mina egna personliga favoriter, så håll utkik!