holocen1

Sedan den senaste istiden, för snart 12 000 år sedan, har klimatet på jorden varit extremt stabilt och förutsägbart på ett sätt som aldrig tidigare. Forskarna kallar denna tidsepok holocen.

Genom årstider och regnperioder som kommit och gått, bördiga jordar, rent vatten, skogar, gräsmarker och ekosystem i balans har jorden serverat oss ett dignande skafferi med allt vad mänskligheten behövt för att kunna växa och utvecklas. Allt sånt som vi tagit för givet ska finnas där, men som egentligen inte alls är möjligt utan holocens unika stabilitet.

Forskarna kan nu konstatera att vi lämnat holocen bakom oss och trätt in i nästa epok. Den kallas antropocen efter den antika grekiskans ord för människa. Det är för att klimatet på jorden nu i första hand styrs av människans beteende. Och det förpliktigar såklart. För om det är vi som sitter vid ratten, gäller det ju att vi kör åt rätt håll!

holocen3

Ta en promenad och se dig omkring. Det du ser är holocen.

Drömmesjön som nu släppt sitt istäcke och glittrar blå och inbjudande, med löfte om svalkande bad, vakande gäddor och bastu med grillkorv under ljumma julikvällar.

Skogens träd som nyss bågnade under tyngden av snön, men som nu spruckit upp i skir försommargrönska. Redo igen att ta emot Ronja och hennes Birk, grådvärgar, vildvittror och rumpnissar uppe vid dammen.

Ängarna som slår upp sin blomster-buffé och bjuder bina till bords, så att det blir honung, även i år. Älgkon som strosar med sin kalv över mon i den ljusa försommarnatten, grönt gräs som blir till vit mjölk och kantarellerna som ligger redo under mossan och vet exakt när ögonblicket är inne för dem att sticka upp sina guldgula huvuden.

holocen2

Det är holocen. Det är vad vi vill behålla. Det är vad vi behöver kämpa för.