Jag dricker mycket te, åtminstone tre koppar varje dag. Att köpa ekologiskt örtte är dyrt och konventionellt te innehåller ofta syntetiska smakämnen, som jag inte vill ha mängder av i min kropp. Tur då att hela naturen just nu exploderar av sånt som man kan göra eget te av. Alldeles gratis och dessutom väldigt välgörande för våra kroppar!

Blad, blommor och bär

När man ska samla växter och örter till sitt eget te får man tänka i säsonger och börja med bladen. Dels för att det är i stort sett vad man har tillgång till så här tidigt på sommaren, men också för att det fungerar bäst att göra te av blad som är unga och späda. Längre fram under sommaren blir bladen grövre och hårdare och släpper då inte ifrån sig smak och näringsämnen på samma sätt. Men istället kommer det då blommor och bär som man kan komplettera sina teer med!

Att torka te inför vinterns behov

Enklast och bäst är förstås nu under sommaren när man kan ta allting färskt, men om man passar på att samla och torka kan man också lyckas täcka upp för hela vinterns behov. Bäst är att plocka växter som ska torkas mitt på dagen en solig dag. Jag torkar lite i taget på ett stort nät som jag hittat i ett uthus. Annars går det lika bra att plocka i buketter och hänga upp i ett snöre, eller att spänna ett tyg mellan två stolar. När bladen är helt snustorra kan man pressa ner dem i en glasburk med lock och ställa torrt och svalt. Rätt förvarade håller de i alla fall ett par år.

Goda och läkande

Många örter och växter har ju olika läkande egenskaper. Jag har valt att inte fokusera så mycket på de läkande effekterna, utan mer på vad som är gott att dricka. Om man ska använda örter som läkeväxter behöver man låta dem dra längre för att dra ut alla ämnen och smaken blir då beskare. Då behöver man såklart också vara påläst så att man vet vad man gör.

Jag låter bara mitt te dra till det smakar gott (ca 5 min för blommor och blad, lite längre för bär) och försöker variera växterna så mycket som möjligt. Då känner jag mig inte orolig för att få i mig för mycket av något potent ämne.

Här kommer min lista över vad jag tänkt samla på mig i sommar:

Blad:

Björklöv Smakar friskt och gott och innehåller mycket C-vitamin. Kan vara lite urindrivande.

Rönnlöv Påminner om björk. Ger en mild, lite söt smak. Vanilj säger några, men det är lite väl optimistiskt tycker jag…

Svarta vinbärsblad Min favorit, eftersom de är både goda och lätt att få tag på i stora mängder. I alla fall om man som jag råkar ha tio buskar på gården…

Brännässlor Kungen av vilda växter. Rik på C-vitamin och olika mineraler, inte minst järn. Färska nässlor hanteras med handskar, sedan försvinner det brännande ämnet och det är inga problem.

Hallonblad Smakar milt men friskt och gott. Sägs ha en sammandragande effekt, vilket kan vara bra mot mensvärk och för att stimulera värkarbete.

Maskrosblad Smakar lite bittert, men fungerar utrensande och är bra för matsmältningen. Man kan även gärna använda roten på maskrosen.

Mynta En riktig höjdare i te såklart. Kanske den godaste! Väldigt lättodlad också och övervintrar här i zon 5.

Citronmeliss Väldigt tacksam smak att komplettera andra, mer smaklösa blad med. Också en lättodlad favorit.

Citronverbena Tänkte jag testa för första gången i år. Mycket kraftig citrondoft, så det borde inte kunna bli annat än bra.

Apelsintimjan Timjan anses vara bra mot hosta och förkylning. Vet inte om det gäller för just apelsintimjan i lika hög utsträckning, men gissar att den är lite godare i te…

Älggräs Har en stark, tuggummiliknande smak och innehåller acetylsalicylsyra (som Alvedon). Man kan därför använda älggräs lite sparsamt.

Blommor:

Syren Har jag aldrig provat i te förut, men det fungerar ju i saft så jag antar att det blir bra. Om inte annat blir te-blandningen väldigt vacker.

Ros Jag är egentligen inte så förtjust i smaken av ros, men ändå ett måste tycker jag eftersom rosenblad är så vackert i te.

Kamomill Klassiker som lugnande och avslappnande. Kamomill är väldigt lätt att odla stora mängder av och den självsår sig år efter år.

Kryddtagetes Jag odlar en liten tagetes som har lite citronliknande smak. Har inte provat förut men tror det bli både fint och gott.

Ringblomma Ringblomma smakar inte så mycket, men ger vacker färg till teblandningen och är allmänt känd för sina hälsofrämjande egenskaper.

Bär:

Aronia Stora, lite kärva bär med väldigt god smak, speciellt efter de blivit frostnupna. Innehåller mycket antioxidanter på grund av den starka färgen.

Rönnbär Syrliga, goda och innehåller mycket C-vitamin.

Blåbär Har jag aldrig provat i te förut, men tänker att det borde bli gott.

Nypon Delas innan man torkar dem, men behöver inte kärnas ur.

Äpple Ok, inget bär, men väldigt gott i te!

Sådär, det var lite om sommarens te-samlarplaner. Senare i höst får vi väl utvärdera hur det gick i ett uppföljande inlägg.

Brukar du göra ditt eget te? Vilken är din favorit? Har du kanske fler förslag på sånt som fungerar bra?