Nu har vi format Jordnära gruppen i Drömme. Vi har formulerat vad vi ska göra och vad vi vill med det här. Vi har bestämt hur vi ska fatta beslut, hur vi ska hantera nya medlemmar och hur vi ska göra med vårt årsmöte. Vi har konstituerat oss helt enkelt, formulerat våra stadgar och därmed byggt en demokratisk grund. Vi har tagit vår egenmakt, så att vi kan fatta beslut som betyder nåt. Vi har organiserat oss. Vi har helt enkelt bildats!

Det är ju ett ganska tungt jobb faktiskt, som kräver mycket tid för samtal och processande och som släpper lös en del frustration och olika känslor som behöver tas om hand. För ska man vara ärlig så är ju själva odlandet den lätta biten, att bygga en hållbar gemenskap på demokratisk grund är betydligt svårare…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_8568.jpg

Men därför var vi kanske också lite extra glada den här onsdagskvällen, när vi äntligen nådde fram till den här första milstolpen. Till det vi sett fram emot så mycket under en ovanligt lång och kall vår- att äntligen få sätta igång och bygga jord!

Vi har fått möjlighet att förvalta en plats som verkligen känns så rätt för oss. Den ligger mitt i byn, med sol över hela dagen och en liten skogsdunge bakom som skydd för vinden. Det finns också tillgång till vatten i närheten. Jorden är lite sandigare och torrare än den jag är van, men det känns som goda förutsättningar att börja bygga ifrån.

Vår plan är att i år börja med en liten frilandsodling på 10 * 10 m, där vi ska odla potatis, morötter, lök, kålrötter, ärter, bönor, rödbetor, grönkål och squash. Mitt i odlingarna kommer vi att ha plats för en fikaplats, med bord och soffor. För tanken med våra odlingar är ju att gemenskapen ska vara minst lika viktig som den mat vi producerar. Runt omkring fikaplatsen har vi gjort plats för några pallkragar med lite höjd, så att man ska kunna vara med även om man har nån funktionsbegränsning. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_8505.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_8499.jpg

Vi började med att mäta upp platsen och grävde ur lite för gångarna. De kommer vi fylla med kartong och gammalt ensilage och hoppas på att det kommer att hålla ogräset borta. Till den här första säsongen börjar vi ju helt på noll och hoppas därför på att slippa investera något alls, förutom lite frön. 

Därefter fyllde vi upp pallkragarna med jord, gödsel och kompost. Nästa gång fortsätter vi med att bygga bäddarna och sedan är det dags att så.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_8608.jpg

Snart kommer vi kunna välkomna alla som vill att komma och hjälpa till med odlingarna och även att ta del av skörden. Men först måste vi fundera igenom mer kring hur det ska gå till rent praktiskt. Mer information kommer!

Och den dag vi är redo att skala upp lite finns som synes rätt gott om plats…