Förra året listade jag sex saker som jag skulle vilja ta med mig från julen in i framtidens hållbara samhälle. En av de sakerna var leken och det känns roligt att det faktiskt blivit så att leken fått ta mer och mer plats som jultradition i vår familj de senaste åren.

Så nu tänkte jag få berätta för er om det mycket spännande och lite underliga som hände hos oss under annandagen 2017…

annandagsdeckarna

Jag var uppe på övervåningen för att hämta en grej när jag plötsligt hörde ett ljud. Det lät som ett högt, ljudligt och förtvivlat snyftande. Dörren till verandarummet stod lite på glänt och när jag kikade in såg jag en mycket gammal, rynkig man, sittande i sin fåtölj med en bok i knät. Jag frågade såklart vad som hänt och mannen berättade då att han förlorat en ring som han ärvt av sin mamma, långt tillbaka i en urminnes tid. Mannen fortsatte gråta, men mellan snyftningarna förstod jag i alla fall att stenen i ringen var av den mycket sällsynta sorten ädel citrondiamant och att den visst var mycket, mycket dyrbar. Jag tyckte så synd om den gamle mannen och visste inte hur jag skulle kunna hjälpa honom. Men så kom jag på några som säkert skulle veta- nämligen Annandagsdeckarna!

de misstänkta och motiven

Jag samlade ihop deckargänget och de gick upp för att prata mannen, som visade sig heta Styrbjörn Kvist. Styrbjörn berättade för deckarna att han brukade förvara ringen i en bok i bokhyllan, men att han nu hittat boken tom i tvättstugan. Han berättade vidare att han varit bortrest den senaste veckan och att de enda som haft tillgång till lägenheten varit hans granne Solveig Silverstjärna, som matat Styrbjörns katt medan han varit borta, städaren Bertram Filt som varit inne för att putsa fönstren, samt vaktmästaren Rutger Svensson, som lagat ett trasigt element. Strax innan Styrbjörn reste iväg hade han även haft besök av sin yngre bror Christoffer Kvist.

Styrbjörn menade att de alla fyra skulle kunna ha motiv att stjäla den dyrbara ringen. Brodern Christoffer hade ju aldrig riktigt förlåtit Styrbjörn för att han var den som fick ärva ringen. Vaktmästaren Rutger Svenssons stora dröm var att få åka på charter, men hade aldrig råd att beställa resan. Solveig Silverstjärna var allmänt överförtjust i allt som glittrade och glimmade och Styrbjörn kände till att städaren Bertram Filt var skyldig en massa pengar till godisbutiken.

Det är viktigt att anteckna alla ledtrådar.

de första ledtrådarna

Annandagsdeckarna samlade in de misstänkta och fick tillgång till de fyra gärningsmannaprofilerna. Därefter bestämde de sig för att undersöka tvättstugan, där Styrbjörn hittat den tomma boken. Kanske fanns det nån ledtråd där? Dessvärre visade det sig att Styrbjörn hade tappat nyckeln till tvättstugan inne i förrådet, där det inte fanns någon lampa. Som tur var hade Annandagsdeckarna en ficklampa i sin deckarväska och det visade sig att T var en riktigt skicklig sökare, för han fann snart nyckeln och deckarna kunde låsa upp dörren.

Som tur var hittade T nyckeln till tvättstugan.

Väl inne i tvättstugan gjorde deckargänget flera bra fynd. I papperskorgen låg ett äppelskrutt, på bänken en lapp med en massa konstiga bokstäver och tjuven verkade ha glömt sin jacka. Dessutom fann de en mystisk väska, men som hade kodlås och inte gick att öppna… Deckarna kollade gärningsmannaprofilen och kunde snabbt konstatera att städaren Bertram Filt var allergisk mot äpplen, så då kunde de släppa honom fri från misstankar.

bilprovningen

I fickan på tjuvens jacka gjorde de sedan ytterligare ett fynd. En lapp, som dessvärre var sönderriven. M är dock erkänt bra på pussel och kunde snabbt konstatera att det var ett kvitto från bilprovningen. Tjuven verkade ha fått underkänt på besiktningen han gjorde den 12 december 2017. Annandagsdeckarna begav sig till Bilprovningen, men bilprovaren var visst en riktig sportfåne som plötsligt struttade iväg till gymmet i sina knallrosa tights. Tur då att N kunde ta fram registret och hitta fliken för rätt månad, år och datum. Det visade sig att bara en bil fått underkänt den dagen och det var en röd Ford. Annandagsdeckarna kunde då släppa även Chrostoffer Kvist fri från misstanke, då han enligt gärningsmannaprofilen hade en blå bil.

Den sönderrivna lappen visade sig vara ett kvitto från Bilprovningen.

en oväntad vändning

Sedan hände nåt mycket märkligt. På väg från bilprovningen passerade deckargänget en juvelaffär och gick in för att se om någon kunde ha lämnat in en ädel citrondiamant. Juveleraren var en uppenbart fåfäng  äldre dam, som inte hade uppmärksamhet till annat än sin egen spegelbild. Men så plötsligt lyste hon upp och konstaterade att det nyligen varit inne en man som frågat efter värdet på just citrondiamanten. Juvelerardamen började rabbla upp alla nollor som stenen var värd, men det hann inte Annandagsdeckarna lyssna på. Innan dess hade hon nämligen råkat nämna att mannen stod vid busshållplatsen och skulle åka med bussen som gick om bara en minut! Tur för oss att A har många timmars bollsportande i benen och kunde springa som en raket och hämta mannen vid busshållsplatsen.

Döm då om vår förvåning, när han kom tillbaka med ingen mindre….. städaren Bertram Filt!! Var det alltså ändå han som var ringtjuven? Nä, det verkade faktiskt inte så. Bertram erkände att han varit inne och frågat efter värdet på diamanten hos juveleraren, men han hade inte snott ringen. Istället halade han skamset upp en lapp ur fickan och visade att någon lovat honom fem kola om han gick till juvelaffären. Bertram visste inte vem som skrivit lappen och var uppenbart besviken över att ha blivit snuvad på kolorna.

tillbaka i tvättstugan

Deckarna fick tappert jobba vidare på nästa ledtråd, nämligen den konstiga lappen med bokstäver som de hittat i tvättstugan. Bokstäverna var blå och röda och med hjälp av ett specialförstoringsglas som visar bara blå bokstäver kunde E snabbt läsa av en hemlig kod mitt bland bokstäverna. Det stod: I TVÄTTMEDLET. Deckarna sprang tillbaka till tvättstugan och hittade i tvättmedlet en annan konstig kod, den här gången med siffror. Det visade sig att koden fungerade till kodlåset på den mystiska väskan som tjuven lämnat i tvättstugan. Och när deckarna öppnade väskan hittade de Styrbjörns ring! Gissa om han blev glad när han fick tillbaka den!!

En riktig deckare behöver bra utrustning.

avgörandet

Men fortfarande återstod ju problemet med vem som kunde ha snott ringen av Styrbjörn. E avgjorde saken genom att ta ett fingeravtryck som tjuven lämnat på väskan. Annandagsdeckarna som är riktiga proffs hade såklart tillgång till sådan utrustning i sin väska. Det visade sig att det var ingen mindre än Solveig Silverstjärna som var tjuven!!

Solveig bröt ihop och grät och förklarade att hon stulit ringen för att hon var så förtjust i vaktmästaren Rutger Svensson och ville bjuda honom på en charterresa. Som tur var visade det sig att Rutger kände likadant för Solveig, så sen kunde de leva lyckliga i alla sina dagar.

Snipp snapp snut, så var sagan slut!

Har du nåt annat förslag på roliga lekar som kan passa för olika åldrar? Berätta gärna!!

Tack till kära systeryster Anna Törngren för alla fina foton!